БЛОГ ПРО ВИНО. ШАТОНЬОФ-ДЮ-ПАП

Історія одного з найвідоміших французьких апеласьйонів почалась практично випадково.

1200px-Village_of_Chateauneuf-du-Pape

На початку 14ст. французький король Філіп Ⅳ Красивий посварився з Римським Престолом, а саме з папою Боніфацієм Ⅷ. Він привселюдно принизив папу, арештувавши його, не витерпівши приниження папа наклав на себе руки. На його місце було обрано француза Бертрана де Го, який прийняв ім’я Клемент Ⅴ. А статус нової папської резиденції отримав Авіньйон (невеличке місто на півдні країни), недалеко від якого було побудовано літню резиденцію папи, яка отримала назву Chateaneuf-du-Pape (новий папський замок), що і дала назву апеласьйону. Папа видав наказ посадити навколо неї виноградники, вино з яких повинно було йти до папського престолу.

d3dc4825.jpg

Цікаво також знати, що до свого призначання папою, Бертран де Го працював  єпископом у регіоні Бордо і вдало керував помістям в регіоні Грав, яке сьогодні відомо під іменем Шато Пап Клемант. Сьогодні це одне з кращих Шато регіону, яке виробляє наймовірні білі та червоні вина.

Шатонеф-дю-Пап як виноробний регіон почав формуватись на початку 18ст., адже саме в цей час почали народжуватись виноробні династії регіону. Вино з цього регіону регулярно поставляли королівському престолу. Але з кінця століття на території регіону постійно відбувались війни, які дуже негативно впливали на виноробство, а епідемія філоксери завдала місцевим виноробам серйозних випробувань. Після неї вони об’єднались в синдикат, щоб врятувати  майбутнє виноробство і відновити виноградники.

inao

Саме завдяки цьому об’єднанню було створено INAO (Національний Інститут Контрольованих Найменувань), а Шатунеф-дю-Пап став найпершим винним апеласьйоном. Свій статус він отримав у 1936р.

7dc2f098a9d1a621241c9bb08d70d6d8

На даний час Шатуньоф-дю-Пап є одним з найбільших апеласьйонів Франції і найбільшим апеласьйоном Долини Рони, його площа понад 3000 га. Через його величезні розміри не можливо описати теруар регіону і стиль вина. Але все ж таки типовим червоним вином цього регіону є потужне концентроване і міцне вино з класичним пряним смаком з багатою та теплою текстурою. В ароматі ці вина наповнені червоними та чорними ягодами, а також для них є типовий аромат “гаріг”(аромат прованських трав). Ці вина мають високий рівень алкоголю та потенціал до витримки.

Châtauneuf-du-Pape_Cep_et_galets_roulés

За свій неповторний стиль вина регіону повинні завдячувати особливому типу грунтів, основа яких- це велика галька, яка може досягати розміру грейпфруту. Ця галька була занесена сюди річкою і виконує функцію збереження тепла, адже за день вона нагівається сонцем, а в ночі вона віддає своє тепло ягодам, що забезпечує їм чудове дозрівання. Під цією галькою ідуть поклади вапняку, що дає вину хорошу мінеральність.

Vigne_et_galets_à_Châteauneuf-du-Pape

Лоза в регіоні теж має особливий вигляд. Вона формується невеликими кущами для того, щоб їх не зламав надзвичайно сильний місцевий вітер, що має назву містраль.

grapes-chateauneuf-du-pape

Ще однією особливістю вин апеласьйону Шатуньоф-дю-Пап є асамбляж сортів винограду, яких тут дозволено аж 13(це найбільший показник у Франції). Основними сортами у регіоні  серед червоних є Гренаш, Сіра та Мурведер. А серед білих – Гренаш Блан, Русан, Марсан та Бурбулен. Багато хто з виробників використовує всі сорти у асамбляж, у цьому вині дозволяється використовувати білі сорти для виробництва червоного вина. Але найкращі представники Шатуньоф-дю-Пап зроблені на основі Гренашу.

84abeb1a6e

Важливо знати, що Шатуньоф-дю-Пап – це не тільки червоне вино, існують і чудові білі вина, які складають всього 5% від загального виробництва вина в регіоні. Білі вина регіону зазвичай повнотілі,з дубовою витримкою, в ароматі домінують тропічні фрукти. Хоч в останні роки прослідковується  тенденція збирати виноград трішки швидше, щоб зменшити рівень алкоголю і підняти кислотність вина, тим самим зробити вина більш збалансованими та легшими.

shatonef-du-pap-provans-franciya-760x550

На завершення хочеться сказати, що Шатуньоф-дю-Пап з м. Авіньйон є одним з основних виноробних столиць світу і їх обов’язково потрібно відвідати. Це надзвичайно мальовниче місто з прекрасною архітектурою і особливою атмосферою. Коли будете там, не дивуйтесь, якщо ви не зможете побачити літню резиденцію папи, від неї залишилась тільки одна стіна. На жаль, під час 2-ої Світової Війни саме там був склад боєприпасів німецької армії,  відступаючи вони його підірвали.

images

Шатуньоф-дю-Пап – це одне з великих французьких вин. Це вино, яке створене для медитації та насолоди, тому вам неодмінно варто його скуштувати. Також зверніть увагу на пляшку  вин з цього регіону, на них наноситься герб папського престолу, що ще раз вказує на походження цього вина.

Читайте також – БЛОГ ПРО ВИНО. БАРОЛО


Мені буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. Також приєднуйтесь до мене на Facebook

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті першими, тоді підписуйтеся на блог !

 

 


3 thoughts on “БЛОГ ПРО ВИНО. ШАТОНЬОФ-ДЮ-ПАП

Залишити коментар