БЛОГ ПРО ВИНО. ШВЕЙЦАРІЯ

Друзі, сьогодні трішки поговоримо про екзотику – вина Швейцарії.

Коли задумуєшся про цю країну, то не завжди згадуєш про вина, і це не дивно, адже більшість вин випивається у середині країни. На експорт іде всього 10% вин, тому про цю країну більшості нічого не відомо. У цій статті ми поговоримо про основні речі, які вам необхідно знати про виноробну Швейцарію.

ІсторіяHistory-of-Switzerland-During-the-Late-Middle-Ages-

Виноробство у Швейцарії почалось ще з древнього Риму, саме тоді були висаджені перші виноградники. Після розпаду Римської імперії виноробством почали займатись монахи. Швейцарія ніколи не була ключовою винною державою, а все виробництво призначалося для внутрішнього споживання (загальний обсяг від світового виробництва складає менше 1%). Філоксера, яка поширювалась по Європі на початку 20 ст. завдала сильного удару виноробству країни та спричинила скорочення виноградників більше ніж на 50%. Після двох Світових воєн країна потихеньку вийшла з кризи та поступово відновила площу виноградників, яка тепер складає 15 тис.га.

Теруарvineyards-and-castle-aigle-switzerland-yves-marcoux

Більшість території країни (70%)- це гірська місцевість. Виноградники знаходяться на висоті від 250 м. і до 1100 м. над рівнем моря, що дає хороший перепад температур. Швейцарія знаходиться в континентальному кліматі з великим впливом Альп. Щодо грунтів, то тут є велике різноманіття, від бідних гірських порід і до глиняних, піщаних та вапнякових на заході країни.

Регіониmap_suisse_fr

Щодо винних регіонів, то їх нараховується 6: Вале ,Во, Тічіно,  Женева, Регіон трьох озер та Німецькомовні кантони (територіальна одиниця у Швейцарії)

hr_valais_central_vineyrads_winter_3307Найбільшим регіоном є Вале, він займає третину всіх виноградників, які розкинуті вздовж річки Рона. У цьому регіоні виробляють все різноманіття швейцарських вин, звідси також походить одне з найвідоміших вин Швейцарії Фендант, що виробляється з місцевого сорту Шасла.

hr_vaud_lavaux_hiver_dezaley_dreamstime_xl_28822701Регіон Во знаходяться біля Женевського озера та є другим за величиною в країні, займаючи четвертину всіх виноградників Швейцарії. Терасні виноградники субрегіону  Лаво занесені до ЮНЕСКО. Більшість вин регіон – це білі освіжаючі вина на основі Шасли.

nvt_automne_trois_lacs_neuchatel_vignoble_1В Регіоні трьох озер особливе місце посідає субрегіон Невшатель (назва якого походить від однойменного озера). Інші два озера – це Бьєн і Морат. На території цього регіону виробляють як цікаві біла , так і червоні вина на основі Піоно Нуару.

ticino_autunno_1_dreamstime_xl_35539614Регіон Тічіно знаходиться з південної сторони Альп та межує з Італією. Тут уже відвертіший середземноморський клімат, а серед вин домінують червоні. Хороші результати тут показує сорт Мерло, який тотально домінує у посадках.

deutschschweiz_zurich_weinigen_herbst_1Регіон Німецькомовні кантони ще називають «німецькою Швейцарією». Загалом він складається з 17 невеликих кантонів, найважливіші та найбільші з яких: Ааргау, Тургау,Базель,Цуріх. Тут відчувається німецький вплив, адже сорти німецькі, як і стиль вин.

 

Сорти виноградуGrape_of_old_vine_shiraz

Глобально всі сорти винограду я розбиваю на 3 групи:

– Французькі: Піно Нуар,Мерло, Шардоне та Гаме.

– Німецькі: Рислінг, Сільванер, Мюлер Тургау.

– Локальні, які для мене є найцікавішими. Найвідоміший з них – це ,звісно, Шасла, яка домінує практично у всіх регіонах країни. З неї виробляють велику кількість стилів білих вин: від хрустких та легких , до більш насичених та маслянистих. Також цікавими сортами є Хумаж червона та біла варіація, Гамарет та Арвінь.

drinking-wine-in-switzerland-swiss-wine-vineyardПідсумовуючи, варто сказати, що за рахунок невеликого об’єму виробництва швейцарські вина ніколи не будуть дешевими, на це також впливає багато ручної роботи на винограднику та економічна ситуація у країні. Так як більшість вин продається у середині країни, рекомендую відвідати невеликі локальні фестивалі, вхід на них зазвичай невисокий, а  дегустація входить у вартість.


Про кожен з цих стилів ми поговоримо більш детально на сторінці Facebook

Читайте також –БЛОГ ПРО ВИНО. НІМЕЧЧИНА


2 thoughts on “БЛОГ ПРО ВИНО. ШВЕЙЦАРІЯ

  1. Цікавився колись швейцарським виноробством. Все так, тільки Шасла ніфіга не місцевий сорт. Шасла це дань традиціям і консерватизму у виноградарстві.

    Подобається

Залишити коментар