БЛОГ ПРО ВИНО. СУПЕРТОСКАНА

“Супертоскана” – термін, який ми часто чуємо, але не завжди знаємо яку інфомацію він несе за собою. Сьогодні ми дізнаємось як саме зародився цей термін і що спонукало до цього.

super-tuscany

Загально відомою є піраміда класифікації вин Італії, на вершині якої стоїть статус DOC I DOCG, проте не всі знають, що коли ви отримуєте цей статус , ви повинні дотримуватись чітких та суворих правил, щодо виробництва вина. Ці правила включають : висадку конкретних дозволених сортів, витримку, урожайність та багато інших речей. В 1970-их роках на території Тоскани основним сортом для червоних вин був Санджовезе, він також є основним сортом для найвідомішого вина Італії Кьянті. На жаль , ситуація в цей період склалась так, що хоч і статус цих вин був високий, але їх якість була на низькому рівні, а головним показником слугувала кількість. На щастя, цей період “народив” на світ багато нових виноробів, які не хотіли миритись з цією ситуацією і почали робити різного роду експерименти.

image

Одним з таких людей був маркіз Маріо Інчіза делла Рокетта, який на початку 1940-их років закінчив престижний на той час аграрний факультет Пізанського університету. Він був закоханий у вина Бордо, а точніше у вина Медока. Приїхавши на виноробню Tenuta San Guido , що знаходиться в провінції Марема, біля містечка Болгері на побережжі Середземного моря , він висадив французькі сорти винограду Каберне Совіньйон та Каберне Фран, для яких це сонячне місце було ідеальним. В цей час висаджувати ці сорти було заборонено, знаючи про це, він йшов на великий ризик. Маріо також запросив до співпраці одного з найвідоміших енологів того часу – Джакомо Такіса, який підказав йому ідеальне співідношення сортів, а саме 80% Каберне Совіньйон і 20% Каберне Фран, а також порадив використовувати французькі дубові баріки замість великих бутів з славонського дубу.

sassicaia4

Результатом цих експерементів стало вино Sassicaia, перший вінтаж 1968р. якого побачив світ у 1971р. На жаль, на той час це вино було ”поза законом”, адже робилось не з Санджовезе, в результаті чого, воно отримало статус Vino di Tavola (столове вино).

keyassets.timeincuk.netdecanter-placeholder-fdc1acb68b2419cc18e3f09b12520cbb19edaa62-50

Проте, маркізу в 1974р допомогли винні критики, а саме сліпа дегустація журналу Decanter, на якій вино Sassicaia перемогла великих французьких грандів. Журналісти та критики, дізнавшись, що перемогло вино з Тоскани, дали коментар : “Super Tuscany” , розуміючи під цим, що якість цього вина набагато вища за все те, що вони пробували з Тоскани до цього. В результаті народився новий термін – Супертоскана. Ця дегустація дала поштовх до висадки французьких сортів на території Тоскани та цілої течії створення вин нового рівня якості.

maxresdefault

Цю хвилю одразу підхопив племінник маркіза Людовіко Антінорі, який на своїй Tenuta Dell`Ornellaia теж висадив міжнародні сорти та створив такі вина як Ornellaia та Masseto, які зараз є культовими.

Починаючи з 1970-их років , кількість Супертосканських вин почала різко зростати, це змусило італійське винне законодавство дещо узаконити їхнє виробництво, тому починаючи з 1983 року ці вина стали вже не столовими Vino di Tavola, а перейшли у розряд вин DOC Bolgheri, контрольованих за якістю. А у 2013 сталась цікава подія – вино Sassicaia отримало свій окремий DOC Bolgheri Sassicaia, що практично піднесло його до статусу Бордоських прем’єр крю.Ще одним з цікавих факторів є те,що супертосканські вина спонукали законодавство до створення додаткової класифікації IJT (Indicazione geografica tipica), яка дала можливість контролювати вина за місцевістю.

b04be13109aa7ca396cd4344b4435ccd--italian-wine-redneck

Вище описана інформація являється так званою інтернаціональною стороною супертосканських вин, про яку більшість людей знає. Але існує ще локальна сторона супертоскани, яка є менш відомою, але не менш важливою.

San-Felice-Vigorello

Практично одночасно з Sassicaia вийшло вино Vigorello від виноробні Sun Felice, що стало першим “супер” вином зони Кьянті Класіко, зроблене практично на 100% з Санджовезе без додавання білих сортів(які на той момент були дозволені і широко використовувались). Засновник виноробні Лоренцо Моранді також був один з перших, хто наважився витримувати своє Кьянті у невеликих французьких дубових баріках. Таким чином, було зроблено поштовх до розвитку та повернення слави до вин Кьянті.

Отже, підсумовуючи, ми можемо сформулювати образ супертосканського вина:

Super-Tuscan-Wines

  1. Це вина з Тоскани, які зроблені на основі міжнародних сортів винограду, що не є типовими для регіону.
  2. Це вина, які зроблені за сучасними технологіями і витримка яких проходить у дубових баріках, всупереч історичним великим діжкам з славонського дуба.

Якщо ви ще не пробували цих вин, то я рекомендую це зробити, цим самим розширити свої винні горизонти 😉

Читайте також –БЛОГ ПРО ВИНО. НІМЕЧЧИНА


Мені буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. Також приєднуйтесь до мене на Facebook
P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті першими, тоді підписуйтеся на блог !


1 thoughts on “БЛОГ ПРО ВИНО. СУПЕРТОСКАНА

Залишити коментар